Centrumroute Amsterdam Burgwallen

Varen over de burgwallen

De vaarroute start in de Zouthaven, bij het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Er is hier een parkeergarage en het Centraal Station ligt op loopafstand. Parkeert u liever buiten de stad? Kies dan voor het P+R terrein bij de Piet Heintunnel en neem van daar de sneltram naar het Muziekgebouw.

Een schip op de IJ-tunnel

Na vertrek vanuit de Zouthaven vaart u onder de spoorbruggen door het Oosterdok in. Dit water ontstond in 1832 toen door de aanleg van de Oosterdoksdam een deel van het IJ werd ingedamd. Aan het Oosterdok liggen diverse hotels zoals het Amrath Hotel en het Hilton Hotel. Ook vindt u er de Openbare Bibliotheek en het Scheepvaartmuseum. Dit onlangs gerestaureerde museum heeft, naast een boeiende maritieme collectie, ook een overdekte binnenplaats die geschikt is voor evenementen en diners met grote groepen.
Het opvallendste gebouw hier is zonder twijfel het technologisch museum NEMO. Als de boeg van een enorm kopergroen schip steekt het boven de IJ-tunnel uit. NEMO herbergt vijf verdiepingen met tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops en is daarmee het grootste science center van Nederland.

Kromme Waal en Oude Schans

In het Oosterdok gaan we stuurboord uit, richting het open havenfront, en daarna naar bakboord, naar de Kromme Waal. Dit is een kleine, rustige gracht met aan beide zijden woonboten en oude bedrijfsvaartuigen. De rondvaart voert u hier langs het voormalige Scheepvaarthuis, waarin nu het Amrath Hotel is gevestigd. Het gebouw is een van de beroemdste voorbeelden van de bouwstijl van de Amsterdamse School. Aan het eind van de Kromme Waal varen we naar stuurboord de Oude Schans op, langs de Montelbaanstoren, richting de Sint Anthoniesluis en de Zwanenburgwal.

Onder boogbruggetjes door

Aan het eind van de Zwanenburgwal komen we langs het Waterlooplein, dat al meer dan honderd jaar het bruisende middelpunt van de binnenstad is. Er wordt gehandeld en gestruind in oude boeken en tweedehands kleding, in fietsen, meubels en snuisterijen. De salonboot vervolgt zijn weg, langs café De Doelen en Hotel l’Europe. Bij l‘Europe, een van de betere hotels van Amsterdam, meren wij regelmatig aan om een heerlijk gerecht aan boord te nemen of om de gasten af te zetten, tijdens ons zogeheten Floating dinner waarbij van restaurant naar restaurant gevaren wordt. 
Waar de Amstel heel lang geleden op zijn breedst was en het IJ instroomde, wordt het vaarwater nu juist smaller. We gaan het hart van de stad in, naar de Oudezijds Voorburgwal. De smalle boogbruggen maken de rondvaart hier bijzonder. We komen langs de Oude Kerk en hotel The Grand. Het sterrenrestaurant Bridges van The Grand maakt eveneens deel uit van ons Floating dinner arrangement. Vervolgens vaart u door de rosse buurt van Amsterdam.

Amsterdam op z’n smalst

Aan het eind van de Oudezijds Voorburgwal komen we door de nauwe Oudezijdskolk, een karakteristiek stukje oud-Amsterdam. We kruisen de Zeedijk en komen uit in het Open Havenfront, de vroegere grens van stad en water. Hier staat de trotse Schreierstoren, ooit onderdeel van de middeleeuwse stadsmuur. Via het Oosterdok bereiken we de Zouthaven weer. Een mooie vaartocht is ten einde.

salonboot huren Amsterdam

Direct meer weten of een specifieke vraag?

Vragen formulier NL

Links

Rechts

Bezig met versturen

Inmiddels ligt onze trouwdag alweer even achter ons, maar wat een fantastische dag hebben wij om op terug te kijken. Ook op de Dame van Amstel was alles super geregeld, waarvoor we jullie nog hartelijk willen bedanken! Soms heb je foto’s nodig om dingen weer te herinneren en daardoor willen wij in het bijzonder nogmaals de hele aardige kapitein bedanken! We zien hem regelmatig op foto’s terug zoals bij het aan boord helpen van de moeder van de bruidegom die al 83 is en veelal in een rolstoel zit en mijn neefje Lars (waarvan ik erg blij was dat hij er bij kon zijn door de hersentumor waar hij mee is geboren) die het geweldig vond om bij de kapitein te zitten. Op het laatst is de kapitein ook weer te zien als hij helpt voorkomen dat de jurk van de bruid al te vies wordt tijdens een enorme regenbui! Namens ons beide nogmaals hartelijk dank!

Paula Romein

Het was een dag om nooit te vergeten. Allemaal lieve mensen om ons heen. Het vloog allemaal voorbij. De trip was zeer professioneel geregeld, met een uitstekende bediening. Nogmaals heel erg bedankt voor de perfecte dag die, mede dankzij jullie, tot een groot succes is geworden. Hopelijk nog eens tot ziens en het gaat jullie goed.

Kees Havenaar