Oostelijke eilanden Amsterdam

Langs oude en nieuwe havens

Het is erg leuk om een stukje door de havens van Amsterdam te varen. U ziet bijvoorbeeld hoe in de IJ-haven en de Entrepothaven een nieuwe bestemming is gevonden voor industrie- en havengebieden die vervallen raakten en niet meer gebruikt werden. Deze boottocht geeft u een goed beeld van de recente stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen. Hij is goed te combineren met onze andere vaartochten door Amsterdam, door de grachtengordel en langs de burgwallen.

De skyline van de Oostelijke eilanden

Vanaf het vertrekpunt, Muziekgebouw aan ‘t IJ, varen we meteen naar stuurboord, richting de IJ-haven. Aan de linkerkant zien we de stadsappartementen op het Java-eiland en het KNSM-eiland, aan de rechterkant de verbouwde pakhuizen waar zowel huizen als kantoren in zijn gevestigd. Uw salonboot komt daarna in de Entrepothaven en vaart weer richting de stad. We komen langs het trendy restaurant The Harbourclub. Aan het eind van de Entrepothaven gaan we onder de brug door richting de Nieuwe Entrepotdoksluis en daarna stuurboord uit.
Halverwege de Nieuwe Vaart vinden de in het oog springende Gooyer molen tegen, in Amsterdam gewoon ‘de Molen’ genoemd. Deze molen uit 1664 wordt sinds 1983 gebruikt door Brouwerij ‘t IJ. We kunnen bij de molen aanmeren voor een bezoek aan het proeflokaal. Verder in de Nieuwe Vaart komen we langs de fraaie Kromhoutwerf. Deze werf is nog in bedrijf voor schepen tot 80 ton. In een tweede hal is een scheepsmotorenmuseum gevestigd. Deze hal kan ook gehuurd worden als ontvangstruimte en is officiële trouwlocatie van de gemeente Amsterdam.

Door het Open Havenfront

Aan het eind van de Nieuwe Vaart komen we uit in het Oosterdok, bij het Scheepvaartmuseum. We gaan stuurboord uit langs NEMO. Daarna varen we over bakboord langs de Nieuwe Bibliotheek, de Schreierstoren en de Sint Nicolaaskerk. Via het Open Havenfront en de Singel bereiken we het IJ weer.

 

Moderne architectuur en oude gebouwen

Zodra we het IJ opvaren, zien we het spectaculaire gebouw van filmmuseum Eye liggen. De ruime, voor iedereen gratis toegankelijke Arena met bar-restaurant, biedt een panoramisch, filmisch uitzicht over het water en de stad. We kunnen met onze salonboten bij EYE aanleggen. Naast het EYE vinden we op het vroegere Shell terrein de nieuwe stadswijk Overhoeks. Overhoeks is een complete en gevarieerde stadswijk aan het IJ, recht tegenover het bruisende centrum van Amsterdam. 
We varen verder het IJ op en zien de Silodam. Langs deze strekdam aan de buitenkant van de Oude Houthaven staan twee voormalige graansilo’s, die nu dienst doen als appartementengebouwen. Ook staat hier het veelkleurige appartementengebouw Silodam uit 2002, een bekend voorbeeld van de moderne architectuur langs de IJ-oevers van Amsterdam.

 

Salonboot & Partyboot in Amsterdam voor een mooi feestje

Het Paleis van Justitie

Tot slot van onze boottocht varen we langs nog een parel aan het IJ: het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJdock. We beëindigen de veelzijdige vaartocht door de nieuwe en oude havens van Amsterdam weer bij Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Direct meer weten of een specifieke vraag?

Vragen formulier NL

Links

Rechts

Bezig met versturen

Inmiddels ligt onze trouwdag alweer even achter ons, maar wat een fantastische dag hebben wij om op terug te kijken. Ook op de Dame van Amstel was alles super geregeld, waarvoor we jullie nog hartelijk willen bedanken! Soms heb je foto’s nodig om dingen weer te herinneren en daardoor willen wij in het bijzonder nogmaals de hele aardige kapitein bedanken! We zien hem regelmatig op foto’s terug zoals bij het aan boord helpen van de moeder van de bruidegom die al 83 is en veelal in een rolstoel zit en mijn neefje Lars (waarvan ik erg blij was dat hij er bij kon zijn door de hersentumor waar hij mee is geboren) die het geweldig vond om bij de kapitein te zitten. Op het laatst is de kapitein ook weer te zien als hij helpt voorkomen dat de jurk van de bruid al te vies wordt tijdens een enorme regenbui! Namens ons beide nogmaals hartelijk dank!

Paula Romein

Het was een dag om nooit te vergeten. Allemaal lieve mensen om ons heen. Het vloog allemaal voorbij. De trip was zeer professioneel geregeld, met een uitstekende bediening. Nogmaals heel erg bedankt voor de perfecte dag die, mede dankzij jullie, tot een groot succes is geworden. Hopelijk nog eens tot ziens en het gaat jullie goed.

Kees Havenaar

Via deze weg willen wij jullie nogmaals bedanken voor de bijzondere dag die jullie ons hebben bezorgd. Wijzelf maar ook al onze gasten waren onder de indruk van de vriendelijke bediening en goede service die u tijdens onze tocht geboden hebt. Ook de presentatie van alle hapjes en het buffet was erg fraai. Uitsluitend complimenten!!! Het is voor ons een onvergetelijke dag geworden.

Edfirst design en reclame