0294 – 261433

Varen op de Vecht: Muiden – Vreeland

Varen langs buitenhuizen

In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, lieten succesvolle Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen bouwen of verbouwen. Deze buitenhuizen zijn een van de redenen waarom de Vechtstreek zo’n bijzonder gebied is om met onze schepen te varen. De boottocht brengt u van Muiden via Weesp en Nigtevegt in Vreeland.

Een slot en een sluis

Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel aan de monding van de Vecht. De waterburcht heeft vier ronde torens, met binnen de muren een groot gebouw met trapgevels. Het kasteel is omgeven door een slotgracht met ophaalbrug en wallen. Van het Muiderslot vaart u richting de Grote Zeesluizen van Muiden. We laten ons schutten, gadegeslagen door de bezoekers van het terras van het bekende café Ome Ko. Voor en na de sluis liggen klassieke zeilschepen, die vanuit thuishaven Muiden voor zeiltochten het IJsselmeer en de Waddenzee op gaan. 
Als we Muiden uitvaren komen we aan bakboord Fort H tegen, eens onderdeel van de vesting Muiden en nu een populair restaurant met jachthaven. Fort H is ook een goede opstapplaats als u met een van onze salonboten vanuit Muiden wilt vertrekken.

muiderslot

Beschermd door forten

In Weesp passeren we het torenfort aan de Ossenmarkt en, enkele kilometers verder aan de prachtige breed slingerende Vecht, Fort Uitermeer. Beide forten maakten deel uit van de Hollandse Waterlinie en later ook van de Stelling van Amsterdam. Fort Uitermeer beschermde de spoorlijn van Amersfoort naar Amsterdam en de weg van Hilversum naar Weesp.

Iemand een ijsje?

We varen verder richting Nigtevecht. Na een paar kilometer ziet u aan de bakboordkant de sluis naar de Spiegelplas, een recreatieplas waar vooral in de zomer veel wordt gevaren en gezwommen. Nog iets verderop ligt Zwaanwijck, een in neorenaissance stijl gebouwd landhuis. Het huis is omringd door een prachtige tuin met vele verschillende soorten bomen. In de meest zuidelijk punt staat een theekoepel. 
Het volgende plaatsje, Nigtevecht, werd in 1281 voor het eerst genoemd. Het dorp is gebouwd in een bocht van de Vecht op een oude rivierduin. We varen verder richting Vreeland en komen langs kaasboerderij de Willigen. Een prima stop voor een stuk kaas of een lekker ijsje. De boerderij biedt ook vergaderruimte en mogelijkheid tot overnachten.

varen op de vecht

De rechte Vecht

Bij Vreeland maakte de Vecht vroeger een ruime bocht om het dorp heen. De rivierbocht werd doorgraven, waardoor de Vecht hier recht en smal is. Vreeland is omringd door verschillende plassen en er lopen diverse wandel- en fietsroutes door het dorp. In Vreeland vindt u restaurant De Nederlanden, een restaurant van naam en kwaliteit. Hier halen wij onze gasten regelmatig op of laten we ze van boord gaan.

Direct meer weten of een specifieke vraag?