Vaarroute Loosdrechtse Plassen

Ontdek de arrangementen

Natuur, villa’s en watersport

Een tocht over de Loosdrechtse Plassen voert u door een mooi en afwisselend gebied. De vaarroute begint in Oud-Loosdrecht, het watersportmekka van Nederland. Van daar varen we zuidwaarts, richting Muyenveld waar aan het water de mooiste villa’s staan. Vervolgens zetten we koers naar Breukeleveen en de Kievietsbuurt en varen we op de Kalverstraat. Via Eiland Bijltje komen we weer terug in Oud-Loosdrecht.

De vijf plassen

De eerste tot en met de vijfde plas vormen één aaneengesloten geheel. De eerste en tweede plas liggen ten zuidwesten van Oud-Loosdrecht. De derde, vierde en vijfde plas liggen weer onder de tweede plas. De grenzen tussen de verschillende plassen worden gevormd door enkele eilandjes en rietkragen.
Voor de watersport zijn kunstmatige eilandjes aangelegd, waaronder Markus Pos, Robinson Crusoë, Geitekaai en Meent. Deze eilandjes beschermen de oevers van de plassen ook tegen golfslag. 
De Loosdrechtse Plassen zijn te bereiken vanaf de Vecht: de tweede plas via de Westelijke Drecht met de Mijndense sluis, de derde plas via de Weersloot.

salonboot amsterdam

Reigers en hoogveen

De Breukeleveense Plas of Stille Plas wordt bevolkt door een kolonie purperreigers. Het Weerslootgebied aan de oostkant van de plas is een bijzonder hoogveengebied. De Breukeleveense Plas is helaas alleen bereikbaar via twee smalle, ondiepe watertjes met een beperkte doorvaarthoogte: de Kostverlorenvaart vanaf de derde plas en de Weersloot vanaf de vierde plas.

Trekgaten en legakkers

De Kievitsbuurten zijn twee grote legakkergebieden in de zuidwesthoek van de Loosdrechtse Plassen. Deze gebieden worden gekenmerkt door de afwisseling van water, trekgaten en legakkers, de stukken grond waarop het afgegraven hoogveen te drogen werd gelegd. Op veel van deze legakkers zijn recreatiewoningen gebouwd. 
De Kievitsbuurten worden van de vierde en vijfde plas gescheiden door de Kalverstraat, een van de drukste vaarwegen in het gebied. Langs de noordzijde van de Kievitsbuurten loopt de Weersloot die de derde plas met de Vecht verbindt. De vaarmogelijkheden in de zuidelijke Kievitsbuurt zijn beperkt.

varen vinkeveen

De mooie Vuntus

Ten oosten van de Loenderveense Plas en ten noorden van het dorp Oud-Loosdrecht ligt nog de Vuntus. Naast deze kleine plas bevindt zich een laagveenmoeras met bijzondere vogels en planten, waaronder orchideeën en ronde zonnedauw. De Vuntus plas is alleen vanaf de eerste Loosdrechtse Plas toegankelijk, voor zeer lage schepen. Onze salonboten mogen daar niet varen.

Direct meer weten of een specifieke vraag?

Onze Kerstvaart langs het Amsterdam Light Festival kunt u maken op Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Welke van onze vier boten wij inzetten, is afhankelijk van de grootte van uw gezelschap.

Amsterdam Light Festival Kerstborrelcruise

· Boottocht van 16.00 tot 18.00 uur
· Borrelplateau
· Dranken uit de bar (bier, wijn, fris)

De prijs van dit arrangement hangt af van de groepsgrootte. Om u een indicatie te geven:

Bij 15-30 personen € 75,00
Bij 30-50 personen € 65,00
Bij 50-80 personen € 55,00

* Deze prijzen zijn exclusief BTW en inclusief een bijdrage aan het Amsterdam Light Festival.

Amsterdam Light Festival Kerstvaart met buffet

· Boottocht van 19.30 tot 22.30 uur
· Winters dinerbuffet
· Drankjes (bier, wijn, fris)