Vaartocht op de Vinkeveense plassen

Varen in rust en ruimte

De Vinkeveense Plassen bieden een combinatie van natuur en recreatie, van rust en drukte, van beschut en open vaarwater. Er is dus eenvoudig een route uit te zetten die op uw wensen aansluit. Hieronder vindt u een route die begint in Vinkeveen zelf. Andere opstapplaatsen zijn ook mogelijk.

Boten en bootjes

Vanaf onze aanlegplaats in het dorp Vinkeveen gaan we oostwaarts, de Kleine Plas op. We varen parallel aan de provinciale weg N201, die de plas hier doorsnijdt. Waar de Kleine Plas eindigt, gaan we onder de weg door en bereiken we de Zuidplas. Op deze plas kan gewaterskied worden. Er is een bebakende baan van 1000 meter lengte en 150 meter breed uitgezet. Naast de snelle boten die hiervoor nodig zijn, zult u op de plas ook tal van andere vaartuigen tegenkomen, van zeilboten en motorkruisertjes tot roeiboten, kano`s en surfplanken.

Loosdrechtse plassen, Vinkeveense plassen en Westeinderplassen

De Baambrugse Zuwe

We maken een rondje op de Zuidplas en gaan dan op weg naar de Noordplas. Om daar te komen moeten we door de brug van de Baambrugse Zuwe. Deze weg, die dwars door de Vinkeveense Plassen loopt, was ooit de ontginningsweg waarlangs het afgegraven hoogveen werd afgevoerd.

Langs de recreatie-eilanden

Op de Noordplas varen we richting de ring van twaalf zandeilanden die daar speciaal voor de recreatie zijn aangelegd. Ze zijn voorzien van strandjes en aanlegsteigers en sommige hebben ook toiletten en horeca. Een aantal van deze eilanden is eigenlijk een schiereiland: ze staan in verbinding met de vaste wal. 
Vanwege de goede waterkwaliteit zijn de Vinkeveense Plassen ook zeer in trek bij duikers. Speciaal voor hen is er daarom een duikzone gemaakt, met op de bodem diverse objecten waar naar gedoken kan worden. Deze zone is verboden voor de scheepvaart.

 

De wirwar van Achterbos

We nemen ook een kijkje bij Achterbos, het meest westelijke gebied van de Vinkeveense Plassen. Het is hier een wirwar van sloten en kanalen, met daartussen de legakkers: de stukjes land waar het gewonnen hoogveen gedroogd werd. Vanaf Achterbos varen we via de Zuidplas en de Kleine Plas weer terug naar Vinkeveen.

Salonboot & Partyboot in Amsterdam voor een mooi feestje
Loosdrechtse plassen, Vinkeveense plassen en Westeinderplassen

Direct meer weten of een specifieke vraag?

Vragen formulier NL

Links

Rechts

Bezig met versturen