Vaartocht Westeinderplassen

Ontdek de arrangementen

Aan boord in Aalsmeer

De Westeinderplassen omvatten een uitgestrekt veen- en plassengebied, met een oppervlakte van ruim 10 km2. Ze zijn van oudsher in trek bij watersporters, aan de plassen liggen dan ook zo’n 50 jachthavens. Het vertrekpunt van onze vaartocht is het mooie dorp Aalsmeer, hier gaat u aan boord van de salonboot.

Eilandjes en kwekers

We varen in zuidelijke richting, op de ringvaart. Deze vaart ligt rond de hele Haarlemmermeerpolder en komt langs Kaag, Hillegom, Heemstede, Zwanenburg en Schiphol-Oost. Aan onze rechterzijde loopt de Aalsmeerderdijk, links zien we eindeloos veel eilandjes. Dit zijn oude legakkers, de stukjes land waarop men het afgegraven hoogveen liet drogen. De meeste van deze eilanden zijn in particulier bezit. Vroeger stonden er her en der zomerhuisjes, maar tegenwoordig is alleen dagrecreatie toegestaan. Sommige zijn bestemd voor openbare recreatie. Op veel stukken land zijn kwekers gevestigd, die onder meer seringen en sneeuwballen kweken. Het is er soms één grote kleurenzee.

vaartocht vecht

Varen op de grens

We laten de dijk achter ons en steken de grote plas op. Over stuurboord gaan we richting Leimuiden, daarna volgen we de oostoever, langs Calslagen. De Westeinderplassen bevinden zich in Noord-Holland, maar we varen zo’n beetje op de grens. Als u hier aan land gaat, bevindt u zich in Zuid-Holland.

Van fort naar toren

We naderen Fort Kudelstaart. Dit fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, de ring van verdedigingswerken rond de hoofdstad die in 1996 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst werd. Het fort is in 1906 opgeleverd, maar heeft door de opkomst van het vliegtuig in de oorlog nauwelijks dienst gedaan.
Kijken we iets verder langs de oever, dan staat daar fier en trots de watertoren van Aalsmeer. Dit fraaie bouwwerk in Art Decostijl werd in 1928 gebouwd en is tot 1994 in gebruik geweest. De 51-meter hoge watertoren kan beklommen worden en biedt u een schitterend uitzicht. De toren is ook een officiële trouwlocatie van de gemeente Aalsmeer.

header-homepage

Bloemenstad Aalsmeer

We varen terug langs de zuidzijde van eilanden en komen weer op de ringvaart, die ons terug naar Aalsmeer brengt. Zoekt u nog een geschikte locatie voor een diner of een huwelijksfeest? Aalsmeer heeft verschillende goede restaurants waar wij met de salonboot aan kunnen leggen. U kunt uw boottocht ook combineren met een bezoek aan de bloemenveiling van Aalsmeer, ‘s werelds grootste in zijn soort, of de Historische Tuin Aalsmeer.

Direct meer weten of een specifieke vraag?