0294 – 261433

Varen op de Amsterdamse grachten

De pracht van de grachtengordel

Uw vaarroute door de grachtengordel start in de Amsterdamse Zouthaven, bij het Muziekgebouw aan het IJ. Bij dit startpunt is goede parkeergelegenheid. Het Centraal Station ligt op loopafstand. We volgen de route Nieuwe Herengracht – Herengracht – Brouwersgracht – Prinsengracht – Amstel – Oude Schans – Oosterdok – Zouthaven.

Statige huizen, indrukwekkende gevels

We varen onder de spoorbruggen door het Oosterdok en komen langs het Scheepvaartmuseum. Van daar af bereiken we de Nieuwe Herengracht en komen we vervolgens langs dierentuin Artis of het Tropenmuseum, en langs de Hortus Botanicus. We kruisen de Amstel en varen rechtdoor de Herengracht op. Daar ziet u onder meer de burgemeesterswoning, het Thorbeckeplein en vele prachtige panden met mooie gevels.
Aan het eind van de Herengracht gaan we bakboord uit de Brouwersgracht op. Deze gracht dankt haar naam aan de vele brouwerijen die hier lange tijd actief zijn geweest. We kruisen de Keizersgracht en varen bakboord uit de Prinsengracht op.

amstel

Rondje Westelijke eilanden

Op dit punt kunt u de vaartocht uitbreiden met een verkenning van de Westelijke eilanden. Via het Westerdok nemen we een kijkje op de Bickergracht, de Realengracht en de Zoutkeetsgracht. Het is hier minder druk en er bevinden zich veel oude pakhuizen en scheepswerfjes.

Over de Prinsengracht, langs de Jordaan

Aan het begin van de Prinsengracht zien we aan stuurboord de Noorderkerk, gebouwd voor de armen van de Jordaan. Bij de Egelantiersgracht staat het ‘huis met de hoofden’. Dit gebouw ontleent zijn naam aan de zes classicistische bustes bij de ingang. Verderop aan stuurboord vindt u het beroemde Anne Frank Huis en de Westerkerk. Het is zeker dat Rembrandt van Rijn hier begraven is, maar niemand weet precies waar hij ligt.
Aan stuurboord zien we achtereenvolgens Bloemgracht, Lauriergracht, Looiersgracht, Passeerdersgracht en Leidsegracht. We zijn inmiddels in de buurt van het Leidseplein, het gezellige uitgaanscentrum met het bekende Hotel Americain en het Lido. Verder op de Prinsengracht komen we bij Restaurant Van de Kaart, waar Rederij Belle veel mee samenwerkt. Het restaurant brengt perfect verzorgde gerechten aan boord die al varend door de grachten kunnen worden genuttigd.

Belle van Zuylen

Op de Amstel

Na het Amstelveld verlaten we de Prinsengracht en varen we weer de Amstel op. We passeren de Magere Brug, Theater Carré, de Hermitage en de Stopera. Hier gaan we naar stuurboord, de Zwanenburgwal op. We komen langs de Sint Anthoniesluis en de Montelbaanstoren. In de Gouden eeuw was deze buurt een belangrijk handelscentrum. Vrachtschepen voeren via de Geldersekade naar de Nieuwmarkt, waar de goederen werden gewogen en verkocht op de markt. Via het Oosterdok bereiken we onze vertrekplaats weer.

Direct meer weten of een specifieke vraag?